Archive for the ‘Ciasta’ Category

Dekorowanie ciast i tortów jest dla tych wypieków nadaniem ostatniego, ale jakże ważnego szlifu przed podaniem na stół. Wiadomo przecież, że wszystko lepiej smakuje, jeśli na dodatek pięknie wygląda. Sposób dekoracji zależy od wielu czynników, m.in.:
od tego, kto będzie zjadał wypieki – jeśli i dorośli, i dzieci, odpada dekorowanie bakaliami moczonymi w alkoholu;
czy będą długo stały na stole i w jakiej temperaturze otoczenia – tort lub ciasto dekorowane bitą śmietaną albo masami na bazie mleka i jego przetworów niepoddanymi gotowaniu lub pasteryz... (czytaj dalej)

Drobne wypieki są pyszne, zawsze się udają i są łatwe do wykonania. Można je przygotować na zapas – niektóre ciasteczka nadają się do wielomiesięcznego przechowywania w suchych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można też nimi uraczyć gości podczas spotkania przy piwie – w tym przypadku znakomicie sprawdzają się wypieki pikantne.
Muffinki to bardziej elegancka nazwa dla maleńkich babeczek pieczonych w specjalnie przygotowanych do tego pergaminowych osłonkach. W nich też podaje się je na stół. Muffinki idealnie nadają się na efektowną i apetyczn... (czytaj dalej)

Nie ma chyba bardziej uniwersalnego ciasta ponad tarty. Wyśmienicie nadają się do wypieków słodkich jak i pikantnych. Tarty przygotowuje się w niskich, przeważnie okrągłych formach do pieczenia. Naczynia zazwyczaj mają karbowane brzegi – dzięki temu gotowe wypieki zachwycają wymyślnym kształtem. Ciasto na tarty jest spoiste – nie wylewa się go do formy, ale wylepia nim starannie spód i brzegi naczynia. Naczynie do pieczenia trzeba bardzo dokładnie wysmarować masłem – tylko wtedy upieczona tarta łatwo odejdzie od formy (zobacz przepis na wiśniową tartę).

Tęczowa... (czytaj dalej)

Torty to arystokracja wśród wypieków. Zazwyczaj przygotowuje się je na biszkopcie. Biszkopt przeznaczony na tort musi być absolutnie pierwszej kategorii, najlepiej lekki jak puch i złożony tylko z mąki, jajek i cukru. Torty nie bez kozery podaje się na specjalne okazje: są czaso- i pracochłonne, a często wcale nie takie tanie. Można jednak przygotować tort inaczej: dość szybko, bardzo ekonomicznie; na dodatek wypiek będzie zdrowy i lekki. Oto przepis na…

Leśny tort
Składniki na ciasto:
4 jajka
szklanka mąki pszennej
(czytaj dalej)

Milusińscy to wymagający smakosze domowych wypieków. Z tego powodu ciasta dla dzieci powinny być:
oryginalne, kolorowe, apetyczne – warunkom tym można sprostać przygotowując różnokolorowe masy kremowe z dodatkiem barwników spożywczych, dzięki nim można uzyskać kremy we wszystkich kolorach tęczy;
wygodne w jedzeniu – można je kroić na nierozpadające się kawałki, które dają się swobodnie złapać do ręki – dzięki temu nie trzeba przejmować się talerzykiem i sztućcami;
lekkie – dzieci generalnie nie przepadają za kremami i tłustymi masam... (czytaj dalej)

Advertisement
Kalendarz
Kwiecień 2014
P W Ś C P S N
« lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Szukaj